Musea & Exposities

Inleiding

Het 'Odigia-Ikonenmuseum' in Den Haag was sinds 1995 eigenlijk het eerste openbare ikonenmuseum in Nederland.
Althans, wanneer we het Ikonencentrum in Kasteel De Wijenburgh in Echteld – van 1973 tot 1983 – geen museum noemen. Wat het publiek, dat zondags tegen de kasteeldeur stond te trappen omdat die gesloten was, kennelijk wel dacht.

De Stichting Odigia heeft, vooral van 1995 tot 2005 in Den Haag, haar taak als gangmaker voor een écht ikonenmuseum nu wel verricht.
In 2005 moest Odigia plaats maken voor de bouw van stadsappartementen en in Den Haag haar deuren sluiten.

Odigia streeft nu naar de bouw van het IKONYON op internet. Een museale multimediapresentatie die de ontwikkeling toont van tienduizenden jaren vereerde beeltenissen.
De historische lijn van 'ikonen en devotie'.

40 jaar lang hebben de initiators van de Stichting Odigia ervoor gepleit dat de Oost-christelijke (ikonen-)kunst de museale erkenning zou krijgen die het als een van de belangrijkste culturen ter wereld verdient.

Nederland heeft in Kampen nu een volwaardig ikonenmuseum. Twee musea, Utrecht en Uden, bezitten een collectie die het waard is om daar een apart ikonenmuseum voor te stichten. Daarnaast zijn er in Nederland enkele collecties die - hoewel niet museaal - de moeite waard zijn om een bezoek aan te brengen (als ze te zien zijn!).

ONZE (VOORLOPIGE) KEUZE VAN MUSEA EN COLLECTIES